Bilantul evenimentului  •  CAMERA  •  Dezbateri

Întâlnire cu Senatori francezi

Camera a primit o delegație de Senatori francezi. Oportunitatea de a aminti importanța semnării rapide a conventiei fiscale.

Cu ocazia recentei vizite în Moldova a Dnei Véronique GUILLOTIN, Senatoare a Meurthe-et-Moselle și președinte a grupului de prietenie Franța Moldova și a colegului ei Michel CANEVET, Senator din Finistère, Președintele Camerei, Emmanuel SKOULIOS, a ținut să organizeze un schimb de opinii cu câțiva lideri de afaceri ce reprezentă comunitatea de afaceri franceză prezentă în țară.

După ce a reamintit importanța rolului Camerei într-o țară în care Franța este astăzi al 4-lea investitor străin și unul dintre primii parteneri comerciali, Emmanuel SKOULIOS a ținut să salute noua dinamică a relațiilor bilaterale moldo-franceze și angajamentul față de procesul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest lucru, dar și criza din Ucraina, deschid noi perspective care ar trebui să ducă la finalizarea anumitor proiecte de investiții în curs și, fără îndoială, să încurajeze noi investitori francezi să se intereseze de țară.

Va fi atunci esențial, a indicat acesta reprezentanților parlamentari francezi, ca toți actorii instituționali francezi prezenți în țară sau cei care sunt interesați de aceasta la nivel național francez, sa-și coordoneze eforturile în mod eficient, în special în cadrul implementarii ajutorului pentru dezvoltare care acum se ofera Republicii Moldova. Acest ajutor ar trebui, de asemenea, să permită companiilor franceze care au expertiză recunoscută în multe domenii să-și dezvolte prezența și know-how-ul în țară.

A urmat un schimb cu liderii de afaceri prezenți care au vorbit despre proiectele lor de dezvoltare, dar și despre ultimele dificultăți cu care se confrunta. În timp ce unele dintre acestea sunt acum luate în considerare de autoritățile moldovenești, altele rămân în așteptare și Camera speră ca relansarea contactelor instituționale la nivel înalt moldo-francez să permită în sfârșit solutionarea acestora. Acest lucru reprezinta, pentru unele companii, miza principala pentru menținerea prezenței lor în țară.

Problema conventiei fiscale moldo-franceze a fost ridicată de Benoit MAYRAND, Consilier al cetățenilor francezi care locuiesc în România și Moldova, care a participat și el la această întâlnire. Deși acest dosar, care preocupă mediul de afaceri francez de câțiva ani, este acum în plină studiere, Președintele Camerei a sperat că ultimele chestiuni administrative vor putea fi rezolvate rapid, mai ales ca textul Conventiei are deja acordul celor doi Guverne. Véronique GUILLOTIN a subliniat că va fi vigilentă în această problemă de îndată ce textul va fi prezentat Parlamentului francez.

Subiectul unui viitor Acord bilateral de securitate socială ar trebui, de asemenea, monitorizat îndeaproape în lunile următoare. Un astfel de acord ar trebui să permită deasemenea consolidarea prezenței franceze în țară.

 

 

Linkuri utile

Discuții cu Senatorul Olivier CADIC La ce etapă este Convenția fiscală Franța Moldova? Guvernul Republicii Moldova a decis să înceapă demararea negocierilor privind proiectul convenției fiscale între Franța și Republica Moldova Convenția fiscală Franța Moldova : Republica Moldova face un pas înainte Convenția fiscală: negocierile vor – demara - în sfârșit ! Convenția fiscală : noi demersuri întreprinse de Senatorul Olivier CADIC

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !