Business info

Convenția fiscală Franța Moldova : Republica Moldova face un pas înainte

Proiectul semnării unei noi convenții fiscale între Franța și Republica Moldova ar putea fi relansat prin cererea de aderare adresată la 26 octombrie de către autoritățile din Republica Moldova în cadrul Forumului mondial privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale al OCDE.

Proiectul semnării unei noi convenții fiscale între Franța și Republica Moldova ar putea fi relansat prin cererea de aderare adresată la 26 octombrie de către autoritățile din Republica Moldova în cadrul Forumului mondial privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale al OCDE.

Republica Moldova și-a dorit denunțarea convenției fiscale franco-sovietice de la 4 octombrie 1985, un proiect în privința unei noi convenții fiscale între Franța și Republica Moldova a fost elaborat și prezentat Adunării Naționale și Senatului în 2012, fiind însă ulterior abandonat. 

De la această dată și în ciuda numeroaselor demersuri întreprinse pe lângă autoritățile franceze de către CCI FRANCE MOLDAVIE, susținută de Ambasada Franței și diferiți parlamentari francezi, nu a fost posibilă relansarea dosarului fără prezentarea unor motive întemeiate. 

Primiți în luna martie 2016 de către Secretarul de Stat de pe lângă Ministerul Economiei,  Industriei și Mediului Digital, care este responsabil de Comerț, Artizanat, Consum și de Economia Socială și Solidară, Dna. Martine PINVILLE, Dl. Octavian CALMIC, Vice-ministrul Republicii Moldova, Ministrul Economiei și Președintele Camerei au avut posibilitatea să abordeze problema absenței convenției fiscale dintre aceste două țări. 

Aceștia au subliniat faptul că lipsa unei convenții fiscale este o piedică considerabilă pentru sosirea noilor investitori francezi în Republica Moldova și de asemenea la dezvoltarea schimburilor comerciale dintre cele două țări, aceasta este și o sursă de complexitate administrativă pentru întreprinderile franceze prezente în Republica Moldova și care sunt, de altfel susceptibile la impunerea unei duble impozitări.

Dna. PINVILLE a declarat că semnarea unei noi convenții fiscale a fost condiționată, în special, de aderarea prealabilă a Republicii Moldova la Forumul mondial privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale.

Odată cu depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Forumul mondial privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale, dosarul este din nou în mâinile autorităților franceze care au fost sesizate de autoritățile Republicii Moldova. CCI FRANCE MOLDAVIE s-a alăturat Ambasadei Franței la Chișinău și Serviciului economic de la Kiev astfel încât să fie luate în cele din urmă unele dispoziții pentru ca acest dosar să fie relansat și pentru a răspunde preocupărilor întreprinderilor franceze prezente în Republica Moldova.

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !