De ce Republica Moldova ?

Republica Moldova : țara oportunităților

Situată între România și Ucraina, Republica Moldova se bucură de o poziție geografică avantajoasă la hotarele Uniunii Europene.

 

Investitorii străini pot găsi aici resurse umane cu pachete salariale atractive. Fiind bilingvi, moldovenii cunosc nu doar româna și rusa, mulți dintre ei vorbesc franceza și engleza. Republica Moldova este cea mai francofonă țară din Europa Centrală și Orientală.

Din 2005, țara și-a manifestat interesul față de apropierea de Uniunea Europeană. Pe 27 iunie 2014, aceasta a semnat un Acord de Asociere cu UE, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2014. Un aspect important ce favorizează crearea unei zone de liber schimb complet și aprofundat. Acest acord ar trebui să fie însoțit și de o consolidare a ajutoarelor europene. La fel, acordul deschide perspective importante pentru țară și pentru investitorii străini. Acesta prevede o amplificare a schimburilor comerciale între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

 

O prezență franceză bine structurată

Dat fiind faptul că relațiile comerciale dintre Franța și Republica Moldova sunt stabile și durabile, acestea merită să se dezvolte considerabil.

Prezența investitorilor francezi în țară, este semnificativă. Franța este una dintre primele țări care a investit în Republica Moldova încă de la începutul anilor 90, datorită locului important pe care îl deține limba franceză în țară.

Franța a fost al 5-lea investitor străin în Republica Moldova în 2018, după Rusia și Olanda, cu un procentaj similar cu cel al Ciprului și Spaniei, și înaintea României, Germaniei și Italiei.

Investițiile franceze sunt distinctive și cu o mare vizibilitate pentru țară.

În prezent, grupate în cea mai mare parte în cadrul CCI FRANCE MOLDAVIE care « instituționalizează » prezența economică franceză în țară, investițiile franceze contribuie la structurarea economiei locale și reprezintă un factor de atractivitate pentru țară. 

 

O mulțime de avantaje 

Investițiile străine sunt încurajate în special, de poziția geografică a țării (2 zile cu transportul din Franța, de exemplu, 440 kilometri de la București), de apropierea europeană a țării, de resursele umane bine formate, muncitori și adesea multilingvi – mulți francofoni și anglofoni – un cost atractiv al forței de muncă (salariu mediu lunar : 2316€ în Republica Moldova/ 586€ în Bulgaria/787€ în România) și de măsurile guvernamentale specifice în favoarea investitorilor francezi, atât din punct de vedere fiscal, cât și economic.

De asemenea, Republica Moldova are una dintre cele mai scăzute taxe fiscale din regiune. 

În cele din urmă, țara a încheiat numeroase acorduri de liber schimb (cu 43 de țări în 2018), ceea ce permite multiplicarea capacității schimburilor comerciale între Europa și Asia.

 

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !