Business info

Convenția fiscală: negocierile vor – demara - în sfârșit !

Parlamentul Republicii Moldova a emis un aviz consultativ care autorizează demararea negocierilor privind proiectul convenției fiscale între Franța și Republica Moldova.

Republica Moldova va putea demara procesul de negocieri cu Republica Franceză privind prevenirea dublei impozitări și prevenirea evaziunii fiscale.

Comisia pentru politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova a aprobat avizul consultativ privind începerea negocierilor asupra proiectului de convenție fiscală între cele două țări.

Întrucât Republica Moldova a solicitat denunțarea convenției fiscale franco-sovietice din anul 1985, un nou proiect de convenție fiscală între Franța și Republica Moldova a fost elaborat și prezentat Asambleei Naționale Franceze și Senatului în 2012, fiind însă abandonat după schimbările electorale franceze survenite în același an.

Începând cu această dată,  în pofida numeroaselor demersuri întreprinse de Cameră către autoritățile franceze, pași susținuți, în special, de către Ambasada Franței și de mai mulți parlamentari francezi, dosarul noii convenții fiscale a rămas în punctul mort.   

Lipsa  unui acord fiscal a reprezentat un obstacol major pentru venirea noilor investitori francezi în Republica Moldova și pentru dezvoltarea schimburilor comerciale între cele două țări. Aceasta lacuna a reprezentat și o sursă de complexitate administrativă pentru companiile franceze prezente în Moldova și care ar putea fi supuse dublei impozitări.

Totuși, cu ocazia vizitei  în Republica Moldova a Dnei Amélie de MONTCHALIN, Secretar de Stat al Afacerilor europene, și urmare a insistenței Ambasadorului Franței și a serviciilor sale, un nou proiect al convenției fiscale între cele două țări a fost  remis autorităților Republicii Moldova pentru examinare.

Parlamentul Republicii Moldova autorizeza astfel oficial Ministerul Finanțelor să înceapă negocierile cu privire la proiectul de text remis de Franța.

Va rămâne ca noul text, asupra căruia au convenit autoritățile franceze și moldovenești, să fie aprobat și promulgat de către parlamentele celor două țări.

O etapă esențială a fost astfel depășită.

Noua convenție fiscală va facilita dezvoltarea relațiilor economice franco-moldave, evitând riscurile dublei impozitări pentru persoanele fizice și juridice si favorizând transparența fiscală. Această convenție, odată adoptată, va permite crearea condițiilor mai favorabile în ceea ce privește atractivitatea investițiilor franceze în Republica Moldova, dar și dezvoltarea schimburilor comerciale.

Camera va continua să urmărească îndeaproape evoluția acestui dosar,  alături de Ambasada Franței și serviciile sale.

 

Linkuri utile

La ce etapă este Convenția fiscală Franța Moldova? Convenția fiscală Franța Moldova : Republica Moldova face un pas înainte Convenția fiscală : noi demersuri întreprinse de Senatorul Olivier CADIC

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !