Business info

Convenția fiscală: în curând în examinare de Parlamentul francez?

Olivier CADIC, senatorul pentru cetățenii francezi care locuiesc în străinătate, adresează Guvernului o nouă întrebare scrisă pentru a accelera calend

Dacă există un dosar mult așteptat de comunitatea de afaceri franceză stabilită în Republica Moldova și de CCI Franta Moldova, acesta este cel al noului tratat fiscal dintre cele două țări.

Inca din 2012 Camera a semnalat continuu această problemă, cu sprijinul Ambasadei Franței, autorităților franceze și moldovenești, sianume necesitatea de a ajunge rapid la ratificarea unui nou text care să vizeze evitarea dublei impuneri a întreprinderilor și persoanelor fizice.

Actualul vid juridic este în detrimentul dezvoltării relațiilor economice dintre Franța și Republica Moldova și a implantarii a noi investitori francezi în țară.

Cu toate acestea, în ultimele luni calendarul s-a accelerat și au fost inițiate negocieri între cele două guverne care au condus la adoptarea unui nou text.

Parlamentul Moldovei sa pronunțat deja favorabil asupra acestui text.

Pentru ca textul noii convenții să intre în vigoare și să fie ratificat, acesta trebuie totuși înaintat parlamentarilor francezi.

Un demers asupra căruia președintele Camerei a insistat, în recenta sa întâlnire cu senatorul Olivier CADIC, și care s-a soldat cu o întrebare scrisa din partea senatorului adresata ministrului delegat pe lângă prim-ministru, responsabil de relațiile cu Parlamentul.

Ministrul delegat pe lângă Prim-ministru, responsabil de relațiile cu Parlamentul a confirmat, în răspunsul său publicat la sfârșitul lunii septembrie, că noul acord a fost într-adevăr semnat la 15 iunie 2022 la Chișinău între Guvernul Republicii Franceze și Guvernul Republicii Moldova.

El a amintit că acest acord bilateral a constituit „un pas important în consolidarea legăturilor noastre economice și financiare”, oferind „un cadru convențional pentru eliminarea dublei impuneri atât pentru companiile care desfășoară tranzacții transfrontaliere, cât și pentru persoanele fizice”.

„Textul trebuie acum supus ratificării. Ministerul responsabil de relațiile cu Parlamentul și Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe lucrează împreună la includerea unui proiect de lege de ratificare pe agenda parlamentară”.

O includere pe agenda parlamentara pe care o sperăm cît mai rapidă.

Linkuri utile

Convenția fiscală : noi demersuri întreprinse de Senatorul Olivier CADIC Convenția fiscală: negocierile vor – demara - în sfârșit ! Convenția fiscală Franța Moldova : Republica Moldova face un pas înainte Guvernul Republicii Moldova a decis să înceapă demararea negocierilor privind proiectul convenției fiscale între Franța și Republica Moldova La ce etapă este Convenția fiscală Franța Moldova?

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !