Bilantul evenimentului

Olivier CADIC întâlnește membrii CCI Franța Moldova

Pentru a doua vizită în Moldova, Olivier CADIC, senatorul pentru francezii de peste hotare s-a întâlnit din nou cu comunitatea de afaceri

Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova a organizat, marți, 21 martie, un mic dejun la MGallery Collection Hotel BERD din Chișinău. Oportunitatea membrilor comunității de afaceri franco-moldovenești de a discuta încă o dată cu senatorul francezilor care locuiesc în afara Franței, Olivier CADIC, pentru care aceasta a fost a doua vizită în țară din 2018.

Vicepreședintele Comisiei Afaceri Externe, Apărare și Forțe Armate din Senat, Olivier CADIC a fost însoțit și de Benoît MAYRAND, Consilier al cetățenilor francezi care locuiesc în străinătate pentru România și Moldova, Graham PAUL, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, precum și Gilles THIBAULT și Catherine CALOTHY, respectiv șef de misiune și inspector la Inspectoratul General pentru Afaceri Externe al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe.

Oportunitatea liderilor de afaceri de a putea discuta pe larg, în cadrul unui tur de masă, oportunitățile și provocările economice cu care se confruntă, în special din cauza situației geopolitice legate de conflictul din Ucraina, dar și preocupările și așteptările lor cu reprezentanții autorităţile franceze.

În cadrul acestei întâlniri conduse de Emmanuel SKOULIOS, Președintele CCIFM, participanții au putut evidenția în special problema, încă în curs, a tratatului fiscal bilateral dintre Franța și Republica Moldova.

În prima sa vizită în Republica Moldova, Olivier CADIC s-a angajat să aducă această întrebare în fața autorităților franceze. De atunci s-au înregistrat progrese semnificative, deoarece un text a fost întocmit după câțiva ani de așteptare. Semnat de cele două țări cu ocazia vizitei Președintelui Republicii Franceze la Chișinău în 2022, adoptat și ratificat de autoritățile moldovenești, noul tratat fiscal așteaptă acum înregistrarea sa pe ordinea de zi a textelor supuse spre  adoptare de Parlamentul francez.

O întârziere pe care Olivier CADIC o consideră de neînțeles. El s-a angajat astfel să interogheze din nou ministrul francez pentru relațiile cu Parlamentul și să raporteze problema serviciilor Președinției Republicii Franceze.

Absența unui tratat fiscal penalizează dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări și prezintă un risc de dublă impozitare atât pentru investitorii noștri, cât și pentru persoanele fizice. Acesta penalizează transparența investițiilor franceze în țară care nu sunt evaluate în prezent la nivelul lor real.

Printre celelalte subiecte abordate pot fi mentionate roaming-ul pe care autoritățile moldovenești doresc să-l dezvolte cu țările Uniunii Europene, decizie care riscă să reduca foarte mult profitabilitatea operatorilor locali de telecomunicații, printre care și Orange Moldova, problema resurselor umane care continuă să părăsească țara, dezvoltarea necesară a cadrului legal moldovenesc care să permită acceptarea stagiarilor pe perioade mai mari de trei luni, proiectele de investiții derulate în prezent de marile grupuri franceze, proiectul acordului de asigurări sociale, recunoașterea permiselor de conducere și, în final, prezența Agenției Franceze de Dezvoltare percepută pozitiv de companii pentru finanțarea infrastructurilor necesare dezvoltării țării.

De asemenea, în marja acestui mic dejun, Camera a organizat cu o zi înainte o întâlnire între senatorul Olivier CADIC și Ana TABAN, Ambasadoare responsabila de diplomația economică. În cadrul schimbului s-au discutat  diferitele subiecte abordate de companii, precum și punctele forte ale țării pentru primirea investitorilor străini, în special francezi, într-un context de dezvoltare a relațiilor bilaterale dintre cele două țări.

 

Linkuri utile

Discuții cu Senatorul Olivier CADIC Convenția fiscală : noi demersuri întreprinse de Senatorul Olivier CADIC

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !