CAMERA
CCIFM, AIRM și AmCham intervin pentru eliminarea impozitarii tichetelor de masă
Impozitarea tichetelor de masă a redus numărul beneficiarilor cu peste 40%
Decizia autorităților de a impozita tichetele de masă cu 24% (fondul social) în 2020 a avut consecințe semnificative în Republica Moldova. Peste 53% dintre companii au încetat să mai ofere tichete de masă angajaților lor, ceea ce duce la o scădere cu 40% a numărului de beneficiari.
În cadrul unei conferințe de presă organizată pe 27 iunie de Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova (CCIFM), Asociația Investitorilor din România în Moldova (AIR) și Camera de Comerț Americană în Moldova (AMCHAM ), au fost publicate rezultatele unui studiu recent privitor la tichetele de masă. Acest studiu a fost încredințat de către cele trei asociații de afaceri menționate companiei IData.
Potrivit datelor culese, doar 6,5% dintre angajații din Moldova beneficiază în prezent de tichete de masă, în special din cauza impozitării acestora, în timp ce marea majoritate a angajaților beneficiari apreciaza mult acest beneficiu.
Conform rezultatelor studiului, respondenții precizeaza ca aceste tichete de masă le-au permis să cumpere alimente de calitate superioară.
Datele au mai arătat că tichetele de masă au contribuit la îmbunătățirea atmosferei în cadrul companiilor.
Cu toate ca din februarie 2022 plafonul tichetelor de masă a crescut de la 55 la 70 MDL, valoarea medie a tichetelor emise s-a modificat doar de la 40,3 MDL la 50 MDL, din cauza impozitării acestora.
Companiile și-au exprimat dorința ca tichetele de masă să fie scutite de taxe sau, eventual, ca impozitarea acestora să fie redusă de la 24% la 12%.
Autorii studiului au mai remarcat că încasările indirecte din TVA și alte încasări legate de acordarea tichetelor de masă ar putea acoperi suma de 24% de contributii în fondul social perceput în prezent de Stat prin taxarea tichetelor.
Folosirea tichetelor de masă încurajează de fapt o creștere a veniturilor încasate de Stat, acestea fiind folosite doar în rețelele de comercianți supuși TVA.
Cele trei asociații care reprezintă comunitatea de afaceri din Republica Moldova susțin astfel pe deplin sustenabilitatea acestui beneficiu extrasalarial și reducerea taxelor care afectează dezvoltarea acestuia. Este un instrument de motivare a angajaților și de reducere a absenteismului, de asemenea o măsură care contribuie la îmbunătățirea sănătății angajaților.
Tichetele de masă permit, de asemenea, îmbunătățirea conturilor publice prin transparența remunerarilor și beneficiilor plătite angajaților.
Asociațiile au transmis autorităților moldovenești rezultatele acestui studiu în speranța că concluziile acestuia sa fie luate rapid în considerare în elaborarea politicilor fiscale ale Statului.
- Urmărește conferința de presă