Comunicare -Presa  •  CAMERA

CCI France Moldavie își exprimă îngrijorarea cu privire la viitorul tichetelor de masă

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova intenționează să modifice legea cu privire la tichetele de masă în Republica Moldova. O astfel de decizie va constitui un semnal negativ pentru investitorii străini.

Camera de Comerț și Industrie France Moldavie își exprimă astăzi, preocupările sale extrem de îngrijorătoare în legătură cu declarațiile făcute de Ministerul Finanțelor în Republica Moldova, cu privire la impozitarea tichetelor de masă.

De fapt, dacă decizia va fi adoptată, atât din punct de vedere financiar, cât și social, aceasta ar avea consecințe ample asupra investitorilor francezi, a tuturor companiilor care au adoptat cu succes sistemul de tichete de masă, dar și asupra angajaților care beneficiază astăzi de acestea.

Proiectul prevăzut de Guvernul Republicii Moldova, înlăturând oricare interes pentru sistemul de tichete de masă, ar putea pune probabil capăt activității în Republica Moldova a celor doi operatori francezi Up și Edenred, grupuri care sunt lideri în domeniul lor și au o puternică vizibilitate internațională.

Alți trei operatori bancari, prezenți pe piața tichetelor de masă, printre care și un investitor român, ar putea fi, de asemenea, sancționați.

Această decizie ar constitui un semnal negativ pentru investitorii străini, în special pentru francezi pentru că, în pofida faptului că legea cu privire la implementarea tichetelor de masă a fost adoptată cu mai puțin de doi ani în urmă, iar regulamentul cu privire la modul de operare a tichetelor în 2018, comercializarea tichetelor de masă a fost posibilă începând cu vara trecută.

În prezent, Camera, în colaborare cu Ambasada Franței în Republica Moldova, întreprinde demersurile necesare pe lângă noile autorități ale RM, în scopul sensibilizării acestora cu privire la avantajele acestui sistem și la consecințele unei eventuale impozitări ale tichetelor de masă, atât pentru operatorii francezi, cât și pentru companiile franceze, internaționale sau locale, precum și pentru angajații acestora.

Sistemul de tichete de masă este, de asemenea, o sursă de venituri indirecte pentru Statul moldovenesc. Acesta permite reorientarea fluxurilor comerciale spre economia declarată, generatoare de venituri fiscale prin intermediul TVA-ului sau de crearea locurilor de muncă.

În cele din urmă, CCI reamintește că tichetul de masă este un factor de atracție pentru investitorii străini în Republica Moldova și că acest sistem oferă beneficii în primul rând angajaților cu venituri mici și clasei medii.

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !