Bilantul evenimentului  •  CAMERA

Beaujolais Nouveau: simbolul prieteniei franco-moldave

O tradiție frumoasă înființată de către CCI FRANȚA MOLDOVA, Ambasada Franței și partenerii acestora, care au sărbătorit prietenia franco-moldavă cu Beaujolais Nouveau.

CCI FRANȚA MOLDOVA, Ambasada Franței și partenerii lor, sărbătoresc de mulți ani sosirea Beaujolais Nouveau în Moldova. Beaujolais Nouveau este o ocazie specială de a aduna membrii Camerei, comunitatea franceză din Republica Moldova, reprezentanții autorităților din Republica Moldova, reprezentantii misiunilor diplomatice și al instituțiilor internaționale și, numeroși prieteni din țară cât și de peste hotare, care au împărtășesc valorile francofoniei.

Această seară nu s-a abătut de la tradiție și peste 200 de invitați au fost prezenți, joi 3 noiembrie, la hotelul Jolly Alon, pe lângă ambasadorului Franței,Pascal LE DEUNFF și președintele Camerei, Emmanuel SKOULIOS.

Benoît MAYRAND, Consilierul consular pentru România și Republica Moldova, a revenit și în acest an de la București pentru a întâlni comunitatea franceză.

Intr-o atmosfera festivă asigurata de Petru ROTARU și muzicienii săi, carora în acest an li s-a alăturat și talentatul acordeonist francez, stabilit la Chișinău, Danny ROONE,  oaspeții au putut degusta primul Beaujolais Nouveau 2019.

Ambasadorul Franței, Pascal Le Deunff, a ținut să reamintească de ce este important să sărbătorim acest vin tânăr, produs pe podgoriile Beaujolais, în apropiere de Lyon, pentru viticultorii și vinificatorii francezi.

Președintele Camerei, Emmanuel SKOULIOS, a povestit istoria unui  vinificator francez, originar din comuna Marsanne din Drôme, Pierre Philipe Alexis TERRAS, care stabilindu-se în Moldova în 1870 a contribuit foarte mult la  îmbogățirea patrimoniului vinicol din această țară.

Plecat din Franța din cauza filoxerei, Alexis TERRAS s-a stabilit cu soția sa în regiunea Vinogradovka, cu exactitate în satul Ciumai. Astfel a luat naștere podgoria, „Le Clos Marie”.

Alexis TERRAS a fost cel care a introdus soiurilor de struguri franceze în Moldova, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Aligoté blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot și Pinot Noir. Aceste soiuri de struguri fac astăzi bogăția podgoriei moldovenești alături de soiurile de struguri autohtone. Alexis TERRAS a trăit pe teritoriul Moldovei aproape 40 de ani și a murit la Vinogradovka în 1910.

Această seară a fost cu siguranță o oportunitate pentru Emmanuel SKOULIOS să reamintească faptul că expertiza și investițiile franceze au fost de lungă durată și continuă să fie până în prezent, însoțind dezvoltarea economică a Moldovei.

Doamna Tatiana TURCAN, primarul orașului Vinogradovka, prezentă și ea la această sărbătoare, a concluzionat amintind că comuna ei găzduiește un mic muzeu dedicat lui Alexis TERRAS, precum și o stela comemorativa, pe care soția sa Marie a ridicat-o lângă mormântul său în 1912 .

Președintele Camerei a luat angajamentul să meargă în cel mai scurt timp cu directorul Agenției pentru Conservarea și Restaurarea Monumentelor, Ion STEFANITA, ca să vadă situația acestei stele la fața locului și ca să identifice parteneriate pentru a interprinde lucrările de restaurare necesare.

Linkuri utile

Beaujolais Nouveau 2017 a sosit !

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !