Business info

Un plan de redresare economică pentru Republica Moldova

Comisia Europeană a anunțat un plan de redresare economică de 600 milioane EUR pentru Republica Moldova.

Pe 2 iunie, Comisia Europeană a anunțat un plan de redresare economică pentru Republica Moldova.

Până la 600 milioane EUR ar putea fi mobilizate sub formă de asistență macrofinanciară, subvenții și investiții, susținute de finanțare mixtă și garanții financiare.

Această nouă finanțare va fi angajată în următorii trei ani pentru a promova investițiile și a sprijini o redresare durabilă din criza COVID-19.

Planul se bazează pe cinci piloni: gestionarea finanțelor publice și guvernanța economică, competitivitatea economiei, comerțul și IMM-urile, infrastructura, educația și capacitatea de angajare și, în cele din urmă, Statul de drept și reforma justiției.

De la începutul pandemiei COVID-19, Uniunea Europeană și-a demonstrat solidaritatea cu Republica Moldova prin degajarea a peste 127 de milioane de euro de ajutor bilateral în 2020, sub formă de subvenții, pentru a ajuta țara să facă față șocului inițial generat de criza.

Noul plan de redresare economică prevede acum investiții de până la 600 milioane EUR între 2021 și 2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale UE și instituțiile financiare internaționale ca parte a unei abordări a echipei Europa, precum și cu investitorii privați.

Planul de redresare economică este totuși supus unei condiționalități stricte.

Investițiile se vor face pe baza unei abordări „oferă mai mult pentru a primi mai mult”, cu progrese în domeniile reformelor structurale, justiției și luptei împotriva corupției, în special, ca condiții prealabile pentru acordarea de fonduri. 

 

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !