Bilantul evenimentului  •  CAMERA

Un nou an de activitate al Camerei : o oportunitate de a evoca dosarele curente

Începutul noului an de activitate al Camerei a fost marcat printr-un eveniment desfășurat într-o atmosferă convivială și a constituit un bun prilej pentru a face bilanțul actualităților și dosarelor curente ce vizează membrii CCI.

Eveniment devenit deja o tradiție, lansarea noului an de activitate al Camerei, reprezintă o ocazie perfectă pentru membrii, partenerii și prietenii Camerei, de a se întâlni într-o atmosferă distinsă și prietenoasă, în prezența Excelenței Sale Dl. Pascal LE DEUNFF, Ambasador al Franței în Republica Moldova.

La fel ca în fiecare an, întrevederea a avut loc în cadrul Restaurantului Chianti din Chișinău. Ambianța muzicală a fost asigurată de excelenta formație Angry Band.

Totodată, înainte ca cei prezenți să înceapă discuțiile, președintele Camerei, Emmanuel SKOULIOS și Ambasadorul Franței, au făcut un bilanț al activității Camerei, al dosarelor curente și al perspectivelor, într-un context marcat de venirea unei noi majorități politice în Republica Moldova și de relansarea dialogului politic dintre cele două țări.

Problemele abordate de Președintele Camerei au vizat atât autoritățile franceze, în primul rând în ceea ce privește necesitatea semnării unei noi convenții fiscale între Franța și Republica Moldova, cât și noile autorități din RM, menționând că în ultimele luni, Ambasada a avut ocazia să apere anumite dosare sau să-și exprime anumite preocupări pe lângă acestea.

Președintele Camerei a remarcat „progrese pozitive” în anumite dosare de interes pentru companiile franceze – coincinerarea deșeurilor și industria exportatoare de nuci – de asemenea, D-lui și-a exprimat speranța ca aceste demersuri pozitive să fie înregistrate cu succes, mulțumind astfel autorităților din RM.

Mai mult decât atât, Președintele a specificat și „unele îngrijorări care persistă”. "Acestea ne-au făcut ca împreună cu Dl. Ambasador, să atragem atenția autorităților locale, dar și a autorităților franceze".

"Există o problemă, destul de complexă, cu care se confruntă operatorul nostru de telecomunicații. Aceasta nu este una nouă. Ambasadorul urmărește îndeaproape acest subiect, ce depășește unicul cadru economic. Problema rămâne a fi rezolvată, dar știu cu siguranță că vă mobilizați alături de serviciile Statului francez. "

"Pe lângă toate acestea, mai există și problema noilor dispoziții fiscale adoptate în această vară, pentru a răspunde cerințelor bugetare ale FMI. Acestea au avut și vor avea consecințe asupra dezvoltării activității unor investitori francezi importanți."

" Aceste decizii fiscale vor avea consecințe asupra a doi investitori francezi importanți, dar și asupra mai multor companii naționale și străine, asupra angajaților lor, asupra veniturilor bugetare ale moldovenilor credem, și în sens mai larg, asupra transparenței economiei RM. Este vorba despre problema tichetelor de masă care ne-a preocupat în mare parte în această vară și care încă ne mai preocupă. " 

Președintele a confirmat că, Camera va continua, împreună cu ambasadorul Franței, „demersurile pe lângă autoritățile locale, cu propuneri constructive, astfel încât să se întreprindă acțiunile necesare pentru a permite din nou, o dezvoltarea prosperă a activității celor două companii franceze în țară."

"În aceeași stare de spirit constructivă”, a concluzionat Președintele, „ în următoarele luni, vom încerca să relansăm Barometrul de Afaceri din Republica Moldova, astfel încât autoritățile să dispună de un instrument care să le informeze într-un mod serios și neutru, despre activitatea și perspectivele de dezvoltare ale companiilor din țară, precum și despre preocupările lor privind climatul de afaceri. Acesta este un instrument care există deja în mai multe țări."

Apoi, cuvântul i-a revenit Ambasadorului Franței, care a insistat asupra actualității politice și relansării dialogului politic atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Franța, precum și asupra priorităților care urmează a fi întreprinse și cu care comunitatea internațională va fi vigilentă. De asemenea, acesta a vorbit și despre vizita în Republica Moldova a Dnei Amélie de MONTCHALIN, Secretar de Stat pentru Afaceri europene. Vizita a fost oportună pentru a alerta autoritățile din RM cu privire la preocupările companiilor noastre. Aceasta a fost marcată în special de lansarea unui nou proiect privind convenția fiscală dintre cele două țări, proiect asupra căruia autoritățile din RM trebuie deja să se pronunțe.

De asemenea, Ambasadorul Franței a vorbit și despre anunțul făcut cu această ocazie, cu privire la acordarea unui eventual împrumut Republicii Moldova din partea Statului francez, pentru reabilitarea liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni.

În cele din urmă, acesta a menționat că în cadrul relansării dialogului politic dintre Franța și Republica Moldova, o delegație de parlamentari francezi, membri ai grupului de prietenie Franța-Moldova din cadrul  Adunării Naționale a Franței, vor efectua o vizită la Chișinău, iar membrii Camerei vor avea ocazia să-și exprime din nou preocupările acestora, în cazul în care va fi necesar.

Ulterior, Ambasadorul a asigurat că va rămâne în continuare la dispoziția comunității de afaceri franco-moldave.

 

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !