Bilantul evenimentului  •  CAMERA

Noul Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei - invitatul Camerei

Investit de Parlamentul Republicii Moldova în luna martie curent din cei nouă candidați, noul Guvernator al Băncii Naționale a Moldova, Sergiu CIOCLEA, a fost recent invitatul CCI FRANCE MOLDAVIE.

Investit de Parlamentul Republicii Moldova în luna martie curent din cei nouă candidați, noul Guvernator al Băncii Naționale a Moldova, Sergiu CIOCLEA, a fost recent invitatul CCI FRANCE MOLDAVIE.

Un eveniment foarte așteptat, care a reunit șefi de întreprinderi franceze și din Republica Moldova dar și reprezentanți ai altor comunități de afaceri străine prezente în țară. Președintele Camerei a ținut să amintească faptul că noul Guvernator a urmat studiile superioare în Franța și a făcut o carieră frumoasă în cadrul unui grup bancar francez. Totodată a apreciat decizia acestuia de a se pune la dispoziția țării sale în cadrul unui context politic și economic dificil. 

Atât pe parcursul discursului său cât și în cadrul dezbaterilor ulterioare, Sergiu CIOCLEA s-a angajat, în mod transparent și cu multă luciditate, să afișeze determinare în propunerea și implimentarea reformelor cu scopul restabilirii stabilității în cadrul sectorului bancar și ameliorării guvernării sale.

Aceste reforme sunt indispensabile în vederea recăpătării încrederii din partea instituțiilor finaciare internaționale, în mod special din partea Băncii Mondiale și a FMI dar și a Uniunii Europene, cu aceasta din urmă sunt angajate discuții la care participă și Banca Națională precum și Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova. Primele propuneri au fost de altfel validate de FMI iar acordul pentru organizarea unei misiuni de negociere a unui viitor program de ajutor a fost acordat. 

Sergiu CIOCLEA a reamintit despre dorința sa de reformare și modernizare a Băncii Naționale a Moldovei, prin consolidarea atribuțiilor sale – inclusiv cele sancționare – pentru a evita ca țara să se confrunte din nou cu situații de faliment financiar, după cum s-au confruntat mai multe bănci din Republica Moldova, dar și prin consolidarea managementaului său în vederea mobilizării colaboratorilor săi. 

Acesta și-a exprimat dorința de a angaja « o ofensivă diplomatică » pe lângă marile grupuri bancare internaționale astfel încât acestea să manifeste interes față de țară. 

Conștient de dificultatea misiunii sale într-un context local sensibilizat de o criză repetitivă, de prudența băncilor și a investitorilor, într-un context regional, dar și mondial de dezinfalție și progres încetinit, Sergiu CIOCLEA, a știut totuși să asigure în mare parte auditoriul prezent și a tratat cu atenție întrebările acordate.

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !