Actualitatile membrilor  •  Bilantul evenimentului

În ciuda crizei, Lactalis-Alba continuă să investească în Moldova

Implantat în Moldova din 2004, grupul francez Lactalis a investit în țară pe parcursul anilor peste 17 milioane de euro, în fabrica de la Soroca.

Deși criza ucraineană a determinat filiala moldovenească a Lactalis, - - cel mai mare grup mondial de produse lactate - să fie nevoită să se adapteze - grupul exporta o mare parte din producția de brânzeturi în Rusia – aceasta nu a renuntat la continuarea investițiilor în Moldova, acest lucru fiind constatat de Președintele și Directorul Camerei de Comerț și Industrie Franța Moldova care l-au însoțit pe ambasadorul Franței, Graham PAUL, pentru o vizită la fabrica grupului din Soroca, în nordul țării.

ntâmpinați de directorul fabricii, Robert IFTODE, aceștia au putut descoperi o instalație ultramodernă în care investițiile continuă în fiecare an, în special cu scopul de a îmbunătăți productivitatea, siguranța și calitatea. De asemenea, aceștia au putut discuta despre provocările cu care se confruntă compania, fie că este vorba de probleme legate de producția locală dispersată de lapte sau de cele legate de exporturi din cauza crizei din Ucraina.

Astăzi, fabrica are până la 180 de angajați în plin sezon și își comercializează produsele pe piața locală, dar și pe piața mai multor țări CSI. Producția sa, brânzeturi proaspete și maturate, lapte proaspăt, chefir, iaurt, smântână proaspătă, este comercializată sub mărcile Alba și Président.

Profitând de această deplasare, Camera și Ambasada Franței s-au întâlnit și cu primarul orașului Soroca, Lilia PILIPETCHI, și cu echipa ei. Reprezentantii Primariei au prezentat bilanțul proiectelor orașului în ceea ce privește dezvoltarea economică, turismul și consolidarea infrastructurii acestuia, în special în domeniile de apă și canalizare unde intervine o altă companie franceză, Seureca, subsidiară a grupului Veolia. Aceasta se ocupa de realizarea  studiului de fezabilitate pentru viitoarea stație de epurare a apelor uzate.

Oportunitate pentru  Ambasadorul Franței de a aminti că apa, salubritatea și irigațiile, se număra printre domeniile de intervenție și sprijin ale Agenției Franceze pentru Dezvoltare prezentă în țară încă de la începutul anului.

Au fost discutate și problemele cu care se confrunta  investitorii francezi atunci când doresc să se stabilească în țară, și în special cea a resurselor umane. Pe lângă prezența în Soroca a unui liceu bilingiv francofon care constituie un atu pentru companii, Lilia PILIPETCHI a dorit să fie optimista, indicând printre altele că mai mulți locuitori se întorc în prezent, din Rusia în special.

Consolidarea legăturilor economice și dezvoltarea comerțului dintre Franța și Moldova, sprijinirea sosirii  noilor investitori francezi și, mai general, îmbunătățirea climatului de afaceri, rămân priorități pentru Camera și Ambasada Franței.

 

 

 

 

 

Linkuri utile

Studenții Universității Tehnice din Moldova în vizită la Lactalis-Alba Seureca va efectua studiul de fezabilitate de la stația de epurare din Soroca

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !