Business info

Barometrul afacerilor: un nou instrument în serviciul întreprinderilor și al autorităților

Camera de Comerț și Industrie Franța - Moldova și Asociația Investitorilor din România din Moldova lansează Barometrul afacerilor.

În prezența ambasadorilor Franței și României în Republica Moldova, Graham PAUL și Cristian-Leon TURCANU, care au salutat pozitiv inițiativa, președinții CCI Franta Moldova și al Asociației Investitorilor din România au lansat barometrul afacerilor în Republica Moldova.

Acest barometru, inițiat în parteneriat cu CCI din Transnistria, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin programul UE „Măsuri de consolidare a încrederii”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă comună pe 8 februarie.

Oportunitatea de a anunța și rezultatele primului sondaj realizat anonim, la începutul lunii decembrie 2022, de compania independentă iData, cu un panel reprezentativ de puțin peste 450 de companii din țară.

Aceste prime rezultate au fost colectate într-un context în care companiile s-au confruntat cu multiple provocări.

După cum a subliniat președintele Camerei, Emmanuel SKOULIOS, este vorba de a pune „la dispoziția autorităților moldovenești un nou instrument de evaluare a perceptiei  liderilor de afaceri asupra situației economice, a climatului de afaceri și a evoluției situației  companiilor. Deși acest barometru nu înlocuiește schimburile necesare pe care investitorii le au cu autoritățile, acesta se bazează pe o metodologie serioasă și independentă. Este un instrument suplimentar pentru a ajuta luarea de decizii, care oferă un instantaneu al moralului antreprenorilor la un moment dat si care face posibila urmarirea evolutiei acesteia in timp. Speram ca acesta sa devina peren. Sondajele trebuie realizate  in mod regulat pentru a vedea evolutia moralului întreprinzatorilor si a climatului de afaceri.  

Barometrul afacerilor va fi publicat de două ori pe an.

Vocația sa, potrivit lui Dan NUTIU, Președintele Asociației Investitorilor din România, este „de a sprijini mediul de afaceri, factor de stabilitate în orice economie. Este evident că trecem printr-o perioadă în care mediul de afaceri, dar și ansamblul societății, sunt expusi anumitor vulnerabilități. Dar este extrem de important să înțelegem că întotdeauna, iar mediul de afaceri probabil știe cel mai bine acest lucru, acolo unde există riscuri, există și oportunități. Este important să rămânem concentrați pe ceea ce avem de făcut,  să federam și să aducem valoare adăugată pentru societate si pentru colegii noștri din mediul de afaceri. Acest barometru are acest obiectiv - de a oferi un punct de evaluare de la care să se plece”.

 

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !