Bilantul evenimentului  •  Dar si

Vizita în Franța a Dl. Octavian CALMÎC,Viceprim-ministru, Ministru al Economiei

Dl. Octavian CALMÎC, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei Republicii Moldova a efectuat în perioada 28-31 martie curent o vizita în Franța.

Dl. Octavian CALMÎC, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei Republicii Moldova a efectuat în perioada 28-31 martie curent o vizita în Franța. CCI FRANCE MOLDAVIE  a fost invitată să participe la această vizită, astfel Președintele acesteia a putut lua parte la mai multe discuții și întâlniri, atât cu parlamentari, membri ai grupurilor de prietenie France Moldavie din Adunarea Națională și din Senat, cât și cu reprezentanţii Business France sau șefi ai înterprinderilor franceze în cadrul unei reuniuni organizată de Medef International sau în cadrul întrevederilor individuale.

Tematica întrevederilor : situația politică și mai ales economică a țării după numirea unui nou Guvern, discuțiile cu FMI, reformele în curs de desfășurare în contextul punerii în aplicare a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, prezența economică franceză în  Republica Moldova și prezentarea oportunităților de investiții precum și consolidarea schimburilor comerciale dintre cele două țări și în cele din urmă viitoarele privatizări.

Dl. Octavian CALMÎC a fost, de asemenea, primit de Secretarul de Stat de pe lângă Ministerul Economiei,  Industriei şi Mediului Digital, care este responsabil de Comerț, Artizanat, Consum și de Economia Socială și Solidară, Dna. Martine PINVILLE. Pe lângă situația prezenței economice franceze în Republica Moldova, oportunitățile de investiții existente în numeroase domenii, facilitarea ulterioară a investițiilor în sectorul agricol, măsurile luate actual de către autoritățile moldave și eforturile care trebuie realizate pentru a restabili încrederea și a ameliora climatul de afaceri, această convorbire a fost, de asemenea, o oportunitate pentru Ministrul Economiei al Republicii Moldova și președintele Camerei de a ridica problema lipsei unei convenții fiscale între cele două țări.

Lipsa unei convenții fiscale este o piedică considerablă pentru sosirea noilor investitori francezi în Republica Moldova. Aceasta este, de asemenea, o sursă de complexitate administrativă pentru înterprinderile care operează în țară și care sunt, de altfel susceptibile la impunerea unei duble impozitări. Încheierea unei noi convenții fiscale a devenit astăzi una dintre prioritățile ce trebuie gestionată în scopul consolidării investițiilor franceze în Republica Moldova și a schimburilor economice și comerciale.

Dna. PINVILLE a declarat că semnarea unei noi convenții fiscale a fost condiționată, în special, de aderarea prealabilă a Republicii Moldova la Forumul mondial privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale și la respectarea și punerea în aplicare a normelor internaționale impuse de către membrii Forumului în domeniile transparenței și a schimbului de informații fiscale.

Dl. CALMIC s-a arătat deschis față de o asemenea aderare a țării sale la acest Forum și urmează să verifice, din partea sa ce ar putea fi făcut pentru a progresa rapid în această direcție.

Fotografie: Ministerul Economiei al Republicii Moldova

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !