CAMERA

Să întoarcem pagina anului 2021 pentru a vă ajuta să realizați proiectele din 2022 !

CCI FRANTA MOLDOVA vă urează sărbători fericite și UN AN NOU 2022 marcat de succes!

În timp ce incertitudinile crizei sanitare persistă și continuă să afecteze companiile noastre, managerii și angajații acestora, anul 2021 ramane marcat în special, în Republica Moldova, de schimbări politice importante, odată cu alegerea unei noi majorități parlamentare si numirea unui nou Guvern care priveste hotarat catre Uniunea Europeana. Activitatea prioritara a acestor institutii consta în implementarea și susținerea reformelor importante dorite de președintele Maia SANDU.

Acest nou context, relansarea relațiilor bilaterale susținute între Franța și Republica Moldova, creșterea economica care s-a amplificat  în acest an și atenția importanta acordată țării de către donatorii internaționali, atentia sporita a noilor autorități în ceea ce privește preocupările și problemele întâlnite de companiile noastre deschid noi perspective interesante și mai ales oportunități de care companiile franceze trebuie să  profite, atât în ​​domeniul consolidării prezenței noastre economice și al investițiilor franceze, cât și în dezvoltarea comerțului bilateral.

Finalizarea așteptată de câțiva ani a textului noii conventii fiscale moldo-franceze care rămâne încă a fi votat de parlamentele celor două țări, anunțul extinderii în Moldova a câmpului de intervenție al Agenției Franceze pentru Dezvoltare (AFD). ) care va putea susține proiecte în domeniile reîmpăduririi, alimentarii cu apa, a salubrității și irigațiilor, dar și a energiei, continuarea reflecției în jurul reabilitarii liniei de cale ferată Chișinău -Ungheni de către companiile franceze grație unui împrumut al Statului francez, primele măsuri ale autorităților moldovenești menite să depășească dificultățile întâmpinate de unele dintre companiile noastre de câțiva ani, sunt semnale pozitive și încurajatoare.

Nevoile și așteptările țării sunt importante. În domeniile infrastructurilor majore, transportului, dezvoltării urbane și orașelor inteligente, mediului și dezvoltării durabile, serviciilor pentru populație, energiei și în special energiilor regenerabile, expertiza companiilor  franceze este recunoscută și așteptată.  Noi succese au fost înregistrate anul acesta în aceste domenii.

Companiile noastre activeaza deja cu succes în multe domenii din Moldova, în sectorul telecomunicațiilor, construcțiilor și construcțiilor civile, în industrie, în industria alimentară și în sectorul agricol, în servicii, în IT și BPO, în industria hotelieră etc. Franta este al patrulea investitor străin în țară... după Cipru, Olanda și România vecină, unul dintre principalii clienți și furnizori ai țării.

Aceste poziții pot însa fi consolidate cu noi investiții sau noi cote de piață, în multe alte sectoare și, în special în afara celor deja menționate, în comerț și distribuție specializată, agricultură și industrii de prelucrare, agroalimentare, subcontractare industrială, sănătate și educație.

CCI Franta Moldova, în colaborare cu Ambasada Frantei și serviciile acesteia, precum și cu companiile noastre membre, lucreaza asiduu pentru a promova aceste oportunități dar și a vă apăra interesele în fața autorităților locale cand este cazul.

Ramanem cu toții mobilizați pentru a vă informa în continuare, a vă sprijini în realizarea comună a proiectelor pentru acest nou an.

 

Emmanuel SKOULIOS

Președintele CCI Franța Moldova

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !