Bilantul evenimentului  •  CAMERA

Oficiul Național al Viei și Vinului susține tranziția sectorului vitivinicol din Moldova

Gheorghe ARPENTIN, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, a fost invitat la unul din micile dejunuri ale Camerei.

Salutat de Președintele Camerei, Emmanuel SKOULIOS și de Prim Consilierul Ambasadei Franței în Republica Moldova, Serge CASSERIGheorghe ARPENTIN a prezentat cu entuziasm sectorul vitivinicol din Republica Moldova, evidențiind provocările care rămân a fi confruntate și strategia adoptată de către autoritățile locale pentru a sprijini dezvoltarea acesteia până la începutul anului 2030.

Fiind foarte afectat de sancțiunile Rusiei, care au cauzat după anul 2005, o scădere a exporturilor către principala piață de desfacere, sectorul vitivinicol din Moldova a început de atunci să se orienteze spre piețe noi, oferind produse de calitate mai bună.

Sectorul privat și autoritățile publice au încheiat un parteneriat prin care îi încredințează Oficiului Național al Viei și Vinului din Moldova, sarcina de a elabora o strategie privind organizarea sectorului, promovarea turismului vinicol și adaptarea pieței forței de muncă cu scopul de a instrui cadrele și resursele umane de care sectorul are nevoie, precum și redefinirea know-how-ul istoric local.

În prezent, sectorul vitivinicol din Moldova, pilon economic strategic al țării, se află în plină tranziție. Prima sarcină a fost definirea a trei regiuni geografice și crearea unui registru al terenurilor viticole. Podgoriile Moldovei au o suprafață de 125 000 hectare dintre care 40 000 hectare sunt înregistrate în Registrul vitivinicol. Obiectivul este de a asigura cea mai bună trasabilitate a producției cu scopul de a compensa dimensiunea medie a majorității exploatațiilor, care este deseori insuficientă pentru dezvoltarea producerii agricole.

Gheorghe ARPENTIN, inginer agronom, și-a completat formarea sa în domeniu timp de mai mulți ani în Franța. De asemenea, dumnealui exploatează 27 de hectare de viță de vie împreună cu partenerul său alsacian. Prin urmare, reformele pe care le implementează astăzi, sunt inspirate de know-how-ul francez din acest domeniu.

Recent, Institutul Național al Originii și Calității (INAO) și Oficiul Național al Viei și Vinului din Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere ce vizează instituirea unei colaborări în domeniul tehnic și reglementar pentru următorii câțiva ani. Cooperarea va fi axată în special pe dezvoltarea sistemului de indicații geografice protejate (IGP) și a denumirilor de origine protejată (DOP). 

Deși în prezent 45% din vinul îmbuteliat este exportat în Europa, provocarea de a face vinurile moldovenești mai bine cunoscute pe plan internațional, rămâne încă a fi confruntată, acordându-se o atenție sporită problemelor de marketing.

În cele din urmă, în pofida eforturilor recente, programul de studii universitare legate de vinicultură întâmpină probleme în atragerea studenților. O situație față de care Gheorghe ARPENTIN își exprimă regretul, ținând cont de investițiile făcute în ultimii ani în mediul academic și noile evoluții în domeniul cooperării internaționale, care reprezintă un avantaj sigur pentru un sector în plină schimbare și care a demonstrat deja că a fost lansată o nouă dinamică.

Linkuri utile

INAO și Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova semnează un Memorandum de Înțelegere

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !