Business info

Intrarea în vigoare a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova : avantaje pentru întreprinderile franceze

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a intrat în vigoare la 1 iulie 2016.

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a intrat în vigoare la 1 iulie 2016.

Având drept scop aprofundarea relațiilor politice și economice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, acest acord crează o zonă de liber schimb aprofundat și deplin care permite încurajarea comerțului și creșterea economică în această țară ameliorând accesul la piața europeană pentru produsele și serviciile sale prin adaptarea legilor și regulamentelor legate de comerț la normele Uniunii Europene. Acesta trebuie să faciliteze integrarea progresivă a Republicii Moldova la piața unică europeană. 

Încă de la 1 septembrie 2014, prin implementarea parțială a acordului, exporturile din Republica Moldova spre UE au crescut, aceasta devenind primul partener comercial al țării. 

UE aduce ajutor substanțial la implementarea programului de reforme în țară. In cadrul Acordului de Asociere, Republica Moldova se angajează să implementeze reforme structurale ambițioase în domenii cheie, cum ar fi cel al democrației, bunei guvernări, statului de drept, drepturilor omului, politicii de securitate, comerțului și dezvoltării economice.

Acordul prevede de asemenea consolidarea cooperării dintre Republica Moldova și UE în domeniile energetic, al transporturilor, al protecției mediului, al cooperării industriale, al dezvoltării protecței sociale, al egalității de șanse, al educației, al protecției consumatorilor, al tineretului și al culturii.

Progrese reale au fost înregistrate, astfel UE a făcut apel către Republica Moldova să nu se mulțumească doar cu adoptarea noilor legi dar să se ocupe și de aplicarea lor. Aceasta a solicitat mai multe eforturi din partea autorităților în materie de luptă contra corupției și a ameliorării guvernării. 

Intrarea în vigoare a Acordului de Asociere deschide noi și numeroase perspective întreprinderilor franceze care trebuie să profite de această piață de desfacere pentru a-și consolida atât schimburile comerciale cu această țară cât și investițiile lor. CCI FRANCE MOLDAVIE, grație cunoașterii țării și a rețelei de contacte locale, poate să-i însoțească în mod eficace în apropierea de piața din Republica Moldova și de țară. Franța dispune de o imagine privilegiată în această țară încă foarte francofonă și ar trebui să-și consolideze locul în cadrul investitorilor străini și al partenerilor comerciali.

Sursa : Comisia Europeană

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !