Business info

Indicele Libertății Economice : Republica Moldova progresează în 2019

Republica Moldova a urcat opt poziții în clasamentul mondial al Libertății Economice 2019.

De la crearea sa, din 1995, Indicele Libertății Economice, analiză anuală transnațională realizată deFundația americană Heritage  și revista The Wall Street Journal, urmărește progresul libertății economice din întreaga lume și evaluează impactul real al creșterii libertății economice.

Potrivit Indicelui 2019, Republica Moldova a urcat opt poziții în raport cu anul 2018 și se plasează pe locul 97 din cele 186 de țări evaluate, cu un punctaj mediu de 59,1 puncte (din 100), înregistrând o creștere de 0,7 puncte (58,4 în anul 2018).

Conform analiștilor, această creștere este legată de îmbunătățirea indicatorilor ce măsoară eficiența cheltuielilor publice, a sănătății și a taxelor fiscale, eficiența Justiției sau a libertății afacerilor. Șapte indicatori din 12 evoluează pozitiv în raport cu Indicele din anul trecut.

Având în vedere atuurile sale și în special, terenurile agricole productive, autorii Indicelui consideră că economia Republicii Moldova, ar trebui să fie mult mai prosperă.

Aceștia afirmă că situația politicii interne, încă compromite punerea în aplicare a reformelor structurale și împiedică exploatarea deplină a potențialului economic al țării.

Autorii susțin că, deși Guvernul a încercat să remedieze deficiențele din sectorul financiar, creșterea economică rămâne a fi îngreunată de corupție și de interdicția Rusiei asupra importului de produse agricole din Moldova. Economia rămâne vulnerabilă în fața capacității administrative slabe, a intereselor birocratice dobândite, a prețurilor ridicate la combustibili, a presiunilor politice și economice rusești, și a problemei privind regiunea transnistreană.

 

 

 

 

 

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !