Interviu

Galina INDOITU: "Istoria mea personală este la originea SMarketoo"

Support Market S.A.S. a fost creată în 2018 la Lyon. Compania dezvoltă platforma digitală SMarketoo care revoluționează ajutorul între membrii Diasporei Moldovenești și familiile sale. CCIFM a participat la intervievarea Directoarei generale și co-fondatoare.

CCI FRANȚA MOLDOVA: Vă puteți prezenta, echipa și afacerea Dvs.?

Galina INDOITU: Am 35 de ani. Sunt originară din Republica Moldova unde mi-am realizat studiile în Business si administrația afacerilor la Academia de Studii Economice. Ulterior am obținut un master în Științe Umane și Sociale, cu specialitatea în organizarea și gestionarea inovațiilor sociale (GRU) în Franța, unde sunt acum stabilită de aproximativ cincisprezece ani. Am dobândit în principal experiența mea profesională în resurse umane unde am lucrat pentru grupuri mari internaționale, cum ar fi Nokia sau Barilla. După 10 ani la Paris, mi-am schimbat traiul mai spre sud, la Lyon. Aici a început ultima mea aventură profesională.

CCI FRANȚA MOLDOVA: Echipa SMarketoo ?

GI: Echipa noastră este compusă din trei asociați. Pascal ARNAUD, Marco PINTO și eu însămi.

Pascal, originar din Lyon, cu specialitatea de geograf. Pasionat de inovații și schimbările societale, a lucrat timp de cincisprezece ani manager de agenție pentru o companie internațională de cartografiere.

Marco, de asemenea, din Lyon, dispune de o specialitate de istorie. Cu o experiență solidă, el a dezvoltat un număr important de proiecte în domeniul noilor tehnologii. A lucrat aproximativ cincisprezece ani în cartografie, care ocupa un job de project manager.

CCIFM: Și în ultimul rând despre compania dvs.?

GI : Support Market S.A.S a fost creată în 2018 la Lyon. Compania noastră dezvoltă platforma digitală SMarketoo care revoluționează ajutorul între membrii Diasporei Moldovenești și familiile ramase în țară.

Pentru a însoți implementarea modelului nostru, de asemenea am fost conduși să creăm o structură pe teritoriul Republicii Moldova, S.R.L. Suport-Maestru. Aceasta din urmă a fost înregistrată în 2019 la Chișinău.

CCIFM : Cum funcționează soluția Dvs.?

GI :  Platforma SMarketoo oferă servicii și produse clienților săi, membri ai diasporei moldovenești, oriunde s-ar afla în lume și care au un rol de sprijin familial pentru cei dragi rămași în țara de origine.

De pe site-ul nostru SMarketoo, persoanele peste hotare pot comanda servicii în domeniul sănătății, educației și serviciilor de asistență socială.

În ceea ce privește ultimul punct, de exemplu, unul dintre serviciile noastre inovatoare oferă acces la diferite opțiuni de abonament pentru a oferi asistență personalizată, adaptată necesităților beneficiarilor.

Platforma noastră va permite, de asemenea, achiziționarea de vouchere pe care clientul le va putea atribui beneficiarului său, după ce și-a ales valoarea și categoria sa de necesitate. Beneficiarul va primi apoi pe telefonul său mobil un voucher dematerializat pe care îl poate schimba pentru produse, în rețeaua noastră de parteneri (de exemplu, în farmacii).

CCIFM : Cum v-a venit ideea SMarketoo?

GI : Moldoveancă și pasionată de proiecte cu impact social puternic, istoria mea personală este la originea SMarketoo.

Constatând lipsa existentă în gestionarea sprijinului familiei – necesitatea de a supraveghea uneori mai eficient utilizarea banilor trimiși celor dragi, de a direcționa  corect ajutorul oferit prin intermediul produselor și serviciilor orientate și esențiale. Echipa noastră a dezvoltat o soluție care răspunde la această problemă pentru un număr mare de moldoveni care locuiesc în străinătate.

După mai multe reflecții, ne-am lansat activitatea și ne-am concentrat eforturile pentru ca această aventură să fie posibilă și viabilă din punct de vedere economic.

CCIFM : Care sunt provocările astăzi?

GI : Noi dorim să oferim foarte rapid o ofertă completă și de calitate diasporei moldovenești.

Aceasta implică dezvoltarea unei rețele relevante de parteneri economici din Moldova, care ar permite beneficiarilor să beneficieze de serviciile noastre.

Ne dorim ca SMarketoo să poată ajuta maximum de persoane în Moldova, să faciliteze, de asemenea, comerțul intracomunitar prin diversele noastre oferte de servicii bazate pe cultura și practici de consum local.

Suntem convinși că SMarketoo, însoțind și optimizând acest sprijin, îl va face mai eficient și va îmbunătăți condițiile de viață zilnice ale unei părți a populației, contribuind în același timp la creșterea activității economice moldovenești într-un mod transparent.

Dar ambițiile noastre nu se opresc la granițele Republicii Moldova, deoarece vrem să ne reproducem modelul în alte țări din Europa de Est, și poate chiar mai departe în viitor ...

CCIFM : Care sunt problemele întâmpinate pentru implementarea acestei soluții în Moldova?

GI : Principalele dificultăți au fost și rămân legale și fiscale. Unele validări legale și evoluții tehnice au durat mai mult decât ne-am așteptat. Particularitatea și complexitatea activității noastre au făcut important să fim însoțiți și să putem beneficia de o îndrumare serioasă și eficientă, în Franța, precum și în Moldova. Astăzi, ne concentrăm pe dezvoltarea rețelei noastre de parteneri economici și promovarea soluției noastre pentru diaspora.

CCIFM : Sunteți membri a CCIFM ...

GI : De îndată ce am dorit să implimentăm activitatea noastră în Moldova în iunie 2018, Camera de comerț ne-a găzduit și a fost disponibilă. Imediat ea ne-a însoțit cu sprijin serios pentru integrarea noastră.

După ce a cunoscut conceptul și ne-a susținut în aceste etape importante, CCIFM a rămas alături de noi, continuând să răspundă numeroaselor noastre solicitări. Ea ne-a ajutat și când am recrutat primul nostru angajat în Moldova.

CCIFM : Opinia Dvs. despre evoluțiile politice și economice recente din Moldova?

GI : Contextul politic și economic și incertitudinile care înconjoară astăzi Republica Moldova pot influența implementarea soluției noastre. Urmărim îndeaproape această situație care ne preocupă ca o tânără start-up. Sperăm că guvernul moldovenesc va lua direcția corectă care ne va permite să urmărim cu calm dezvoltarea activității noastre.

CCIFM : Aveți un mesaj pentru antreprenorii interesați de Moldova?

GI : Republica Moldova este un teritoriu interesant și atractiv pentru companiile care doresc să își înființeze o activitate. Poziția sa strategică dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă oferă multe oportunități. Sprijinul CCIFM, prin cunoștințele și expertiza sa privind contextul economic și rețeaua pe care o menține, este un suport cheie pentru viitorii antreprenori care doresc să investească pe teritoriul Moldovei.

 

Interviu realizat de Adrian GURDIȘ

Linkuri utile

Noi membri se alătură Camerei de Comerț !

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !