Business info

FMI va acorda Republicii Moldova o asistenta financiara de 558,3 milioane de dolari

Fondul Monetar Internațional a anunțat un program de asistenta financiara în schimbul reformelor structurale.

Fondul Monetar Internațional a decis pe 21 decembrie 2021 să aprobe un program de asistenta financiara în valoare de 558,3 milioane dolari pentru Republica Moldova.

Acest program va fi extins pe o perioadă de 40 de luni, cu o primă plata imediată de 79,8 milioane USD.

Obiectivele acestui program sunt de a sprijini redresarea post-pandemie, de a răspunde nevoilor urgente de dezvoltare și de a consolida guvernanța și cadrul instituțional.

Principala provocare a autoritatilor este de a concepe  politici prudente pentru a atenua impactul pandemiei și pentru a urmări obiectivele de dezvoltare fără a pune în pericol viabilitatea datoriei.

Reformele structurale vor avea ca scop îmbunătățirea statului de drept și a cadrului de luptă împotriva corupției, dar și consolidarea guvernanței bugetare și financiare, pentru a accelera în cele din urmă convergența veniturilor dintre Moldova și țările europene.

Kenji OKAMURA, Director General Adjunct al FMI și Președinte interimar a evidențiat progresul înregistrat de autoritățile moldovenești în favoarea sectorului bancar și în consolidarea stabilității macrofinanciare.

Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din 2020 și creșterea continuă a prețurilor la energie la nivel mondial au încetinit activitatea economică și au sporit riscurile, deși asistența financiară de urgență din partea partenerilor internaționali a contribuit la amortizarea impactului economic al crizei sanitare.

În acest context, programele susținute de FMI în cadrul Facilității extinse de finanțare și al Facilității extinse de credit au trei obiective principale: sprijinirea redresării post-pandemie, răspunderea la nevoile urgente de dezvoltare și consolidarea guvernanței și a instituțiilor din țară.

 

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !