Business info

FMI : spre un acord rapid și foarte așteptat

La cererea autorităților din Republica Moldova, în perioada 5-15 iulie curent la Chișinău s-a deplasat o misiune FMI condusă de Dna Ivanna VLAKOVA-HOLLAR. Au fost organizate discuții pentru examinarea posibilității de implimentarea a unui nou program de ajutor pe 3 ani, sub forma unui credit de 180 milioame de $ cu scopul implementării reformelor economice în țară.

La cererea autorităților din Republica Moldova, în perioada 5-15 iulie curent la Chișinău s-a deplasat o misiune FMI condusă de Dna Ivanna VLAKOVA-HOLLAR. Au fost organizate discuții pentru examinarea posibilității de implimentarea a unui nou program de ajutor pe 3 ani, sub forma unui credit de 180 milioame de  $ cu scopul implementării reformelor economice în țară.

Într-un context economic fragil, aceste discuții au fost foarte așteptate. Țara a înregistrat de fapt, în 2015,  o ușoară scădere de 0,5% a PIB-ului. Situația politică locală, dar și cea regională, cît și lenta dezvoltare europeană și mondială au avut consecințe asupra economiei Republicii Moldova.

Doar consumul produselor de uz casnic a permis înregistrarea unei slabe creșteri în primul trimestru al anului 2016. Inflația este în scădere. In pofida scăderii ratelor dobânzilor la  9,5% din ianuarie, Banca Națională a Moldovei nu a reușit încă să relanseze creditele, băncile comerciale și operatorii economici sunt încă prudenți. Aceștia așteaptă ca încrederea pe plan politic să fie restabilită iar noile reforme economice să fie implimentate.

La finalul misiunii sale, echipa FMI s-a arătat satisfăcută de caracterul productiv al discuțiilor angajate cu autoritățile Republicii Moldova și Banca Națională a Moldovei, cît și de întîlnirile succesive cu parlamentarii, reprezentanții sectorului bancar și privat, a sindicatelor, reprezentanți ai creditorilor internaționali și ai societății civile. CCI FRANCE MOLDAVIE a fost invitată la una dintre aceste reuniuni care viza persectivele de dezvoltare, politica de conducere a sectorului bancar, viabilitatea finanțelor publice și reformele structurale angajate cu scopul ameliorării climatului de afaceri și atragerea noilor investitori.

S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveșre negocierea unui nou acord cu FMI, iar discuțiile sunt deja la o etapă avansată. Au fost găsite soluții în anumite domenii critice, în special în privința reformelor ce țin de ameliorarea guvernării și transparența sectorului bancar, a viabilității financiare a sectorului energetic și asupra politicii bugetare care necesită implementată de Guvernare pe termen mediu.

Doar câteva probleme au rămas nesoluționate și discuțiile continuă la Washington în zilele următoare cu scopul concluzionării unui acord foarte așteptat de autoritățile și actorii economici, dar și de creditorii internaționali care au condiționat  susținerea financiară adusă țării de semnarea unui nou acord cu FMI.

Sursa : FMI

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !