Bilantul evenimentului  •  Evenimente  •  Focus HR  •  Joburi & Formari  •  Eveniment exceptional

De la universitate la angajare: Camera și companiile mobilizate

Promovarea sinergiei între învățământul superior și companii a fost unul dintre obiectivele Forumului Formarilor si angajabilitatii francofone

Organizat în perioada 25-27 mai în parteneriat cu Alianta Franceza din Moldova, Campus France Moldova, les clasele bilingve francofone din Moldova, Biroul national al Agentiei Universitare a Francofoniei, cu sprijinul Ambasadei Franței și al Institutului FrancezForumul Formarilor si angajabilitatii francofone și-a ținut toate promisiunile și a îndeplinit așteptările companiilor, în special franceze, care au răspuns apelului CCI Franta Moldova.

Lideri de afaceri, cadre universitare, actori instituționali implicati în predarea limbii franceze si în limba franceză, autoritățile moldovenești, au dorit să-și unească eforturile pentru a transmite, împreună, un mesaj de sprijin, încredere și optimism tinerilor din Republica Moldova, astfel încât aceștia să se angajeze activ în dezvoltarea țarii.

Deschis de Președintele Camerei, Emmanuel SKOULIOS, în prezența miniștrilor Educației și Cercetării, Anatolie TOPALA, și cel al Muncii și Protecției Sociale, Marcel SPATARI, al Ambasadorului Franței, Graham PAUL, al Consilierului pentru Educație la Președinția Republica Moldova, Valentina CHICU și al Directoarei AUF Moldova, Claudia VISAN, Forumul a permis multor tineri moldoveni francofoni să descopere oportunitățile de a-și urma studiile superioare în Franța sau într-una din filialele francofone ale universităților din țară, dar și perspectivele de carieră oferite de companiile din Republica Moldova.

Președintele Camerei a ținut în special să sublinieze problema plecării tinerilor moldoveni, precum și necesitatea de a reflecta asupra acțiunilor care urmează să fie implementate pentru a le permite celor care au dobândit competențe cu valoare adăugată prin studiile în străinătate, să le pună la serviciul dezvoltării ţării lor. El a menționat, de asemenea, necesitatea de a consolida cooperarea universitară franco-moldavă, în special cu filierele francofone, pentru a le promova atractivitatea și a dezvolta mobilitatea studenților spre acestea.

Pe parcursul celor trei zile de Forum, au avut loc schimburi interesante și constructive între toți participanții la mesele rotunde organizate în jurul dinamicii francofone moldovenesti, a angajabilitatii și ainternaționalizarii universităților din Republica Moldova.

Dintre propunerile menționate în cadrul meselor rotunde, două ar putea fi puse în aplicare rapid, iar Camera este pregătită, în parteneriat cu celelalte instituții implicate, să se implice în implementarea lor.

Prima, deja menționata în contextul unui proiect de Mobilitate Internațională a Creditelor în care Camera a fost partener, presupune dezvoltarea unor cursuri universitare din Republica Moldova care oferă diplome duble sau co-diplome în parteneriat cu universitățile franceze. Mai multe proiecte de asa gen sunt examinate cu diferite universități franceze.

A doua, care tine în primul rând de responsabilitatea autorităților moldovenești, ar fi crearea și recunoașterea unui statut de stagiar, precum cel care există în modelul francez. Instituirea unui sistem de stagiere remunerat ar putea deschide noi perspective tinerilor moldoveni care în prezent urmează studii superioare în Franța sau în alte tari, pentru a face acest lucru într-o companie din țara lor. Aceasta ar fi astfel o oportunitate pentru ei de a se familiariza cu oportunitățile de carieră oferite în țara de origine și va favoriza revenirea acestora.

- Găsiți aici Forumul în imagini (Fotografii: Nicolae GROSU)

Linkuri utile

Cea de-a 2-a ediție a Forumului European al Angajatorului s-a bucurat de un adevărat succes

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !