Bilantul evenimentului  •  CAMERA

Cristina BUGA : "Hai Acasă !"

"Hai Acasă" : un site pus la dispoziția moldovenilor stabiliți în străinătate și întreprinderilor străine care activează în Republica Moldova.

Cristina BUGA, Consilier responsabil de relațiile cu Diaspora pe lângă Președintele Republicii Moldova, și-a asumat sensibilizarea membrilor Camerei de Comerț și Industrie France Moldavie în privința situației demografice din țară și necesitatea mobilizării pentru inversarea fluxului migrațional făcând o constatare directă și lucidă, susținută de cifrele unui studiu recent realizat de ONU. 

Tânăra economistă și cercetătoare, care și-a urmat o parte din studiile superioare în Franța cât și a lucrat acolo, Cristina BUGA a acceptat, în urmă cu un an, provocarea Președintelui Republicii Moldova, Igor DODON, ce ține de soluționarea problemelor Diasporei dar mai ales ceea ce ține de propunerea soluțiilor pentru ca aceștia din urmă să regăsească drumul spre casă.

"O experiență personală care ne permite astăzi" după cum a subliniat Președintele Camerei Emmanuel SKOULIOS "să fim bine poziționați în abordarea acestei probleme dar și ilustrează un exemplu perfect că diaspora, bine formată în străinătate, poate aduce beneficii țării în cazul în care decide să se întoarcă".

Statisticile oferite de Cristina BUGA sunt înfiorătoare.

"Astăzi, patru moldoveni părăsesc țara la fiecare oră, ceea ce reprezintă 100 de plecări zilnice sau 30 000 anual. O sută de mii de copii locuiesc fără unul sau ambii părinți. " 

"Populația școlară a scăzut cu 40% între anii 2005 și 2017 și 50% pentru cei care urmează studii superioare."

"Țara numără 200 000 de case rămase fără locuitori fie 20% din fondul locativ."

" Mai presus de toate, emigrarea afectează în principal populația activă, cea cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 ani. 40% din populația activă a Republicii Moldova se află astăzi peste hotare."

"Creșterea naturală a populației indică o valoare negativă, una dintre cele mai mici rate din Europa după Portugalia, și una dintre cele mai mici rate în lume după Hong-Kong, China și Singapore". 

Dacă diaspora contribuie pe larg la creșterea PIB-ului Republicii Moldova prin transferurile din străinătate, dacă aceste transferuri au împiedicat 30% din populație să trăiască sub pragul sărăciei, această creștere din păcate este orientată spre consum. 

Alte consecințe se fac simțite și afectează de asemenea sistemul de pensii, educativ și cel al sănătății… 

"Printre tinerii care au rămas, descurajarea este simțitoare astfel estimăm că între 30 și 40% dintre ei nu caută un loc de muncă." a precizat Cristina BUGA. 

Acest fenomen al emigrării nu vizează doar Republica Moldova – Ucraina, Romania sau Bulgaria țări vecine sunt de asemenea victime ale acestui fenomen -, trebuie să constatăm că problema este deosebit de acută în Republica Moldova, țară care are mai puțin de 3 milioane de locuitori și"a cărei principală bogăție este reprezentată de resursele umane". 

Unul dintre punctele care a atras atenția membrilor Camerei și de care aceștia s-au arătat îngrijorați este amplificarea fenomenului de liberalizare a regimului de vize spre Uniunea Europeană dar și creșterea numărului de pașapoarte românești eliberate în ultimii ani. 

Pusă în fața acestei realități, Cristina BUGA, rămâne a fi convinsă că diaspora reprezintă o adevărată șansă pentru țară. Adesea aceasta este mai bine formată și calificată, dispune de resurse financiare importante, contacte în străinătate pe care poate să le mobilizeze în favoarea consolidării atractivității țării, după exemplul altor țări. 

Nu există o soluție concretă și unică.

Site-ul "Hai Acasă" este o primă inițiativă care își propune să se extindă.

Pentru ca site-ul să fie operațional și atractiv, Cristina BUGA dorește ca investitorii străini să publice diferite oferte de muncă. Aceste oferte pot fi importante în decizia moldovenilor de a se întoarce în țară. Site-ul va propune în curând oferte de stagii sezoniere propuse de întreprinderi pentru tinerii care fac studii superioare în străinătate, de asemenea va propune diferite dispozitive naționale și internaționale de consiliere și ajutor pentru reîntoarcere în țară puse la dispoziție de partenerii din Republica Moldova. 

Aceasta inițiativă a fost salutată de Președintele Camerei care a precizat că aici, în Republica Moldova sunt foarte multe oferte de muncă spre exemplu, în companiile franceze. Astfel a invitat membrii Camerei să-și publice ofertele pe site-ul "Hai Acasă".

 

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !