Bilantul evenimentului  •  CAMERA

Camera promovează oportunitățile moldovenești

CCI FRANCE MOLDAVIE a participat la o întâlnire organizată la Strasbourg, de către asociația Alsace-Moldavie. O frumoasă ocazie de a promova Republica Moldova.

Este vorba despre prima întâlnire organizată în capitala alsaciană, Strasbourg, de către întreaga tânără asociație Alsace-Moldavierecent creată pentru a promova noi legături culturale, sociale și economice între această regiune franceză și Republica Moldova.

Asociația a fost creată la sfârșitul anului 2018 la inițiativa Uniunii Internaționale a Alsacienilor și a Președintelui acesteia, Gérard STAEDEL, care cu câteva luni în urmă a fost găzduit de către Cameră în Republica Moldova.

Prezidat de Jean-Claude MILLION, Profesor la Universitatea din Strasbourg, asociația Alsace-Moldavie a dorit ca în cadrul primei sale conferințe, care a avut loc la Lieu d'Europe (Strasbourg), să reunească mai mulți intervenienți cu scopul de a evoca "punțile culturale, sociale și economice " dintre Alsacia și Republica Moldova.

Președintele Camerei, Emmanuel SKOULIOS, a prezentat numeroșilor invitați prezenți la întâlnire, o mulțime de motive de a manifesta interes față de Republica Moldova, privind planul economic și cel comercial.

La rândul lor, au intervenit și alți invitați, printre care ambasadorul Corina CALUGARU, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei ; Frédéric REISS, Deputat, Vicepreședinte al Grupului de prietenie Franța-Moldova în cadrul Adunării naționale franceze, Gérard STAEDEL, Președintele Uniunii Internaționale a Alsacienilor, părintele Vasile IORGULESCU, și Victoria DUNFORD, Președintele asociației britanice de caritate MAD-Aid.

În discursul său, Emmanuel SKOULIOS, a ținut să precizeze multiplele similitudini – geografice, istorice, climatice, economice, umane și culturale – care apropie astăzi Republica Moldova de Alsacia și care pot favoriza dezvoltarea unor noi legături economice și comerciale.

Acesta a continuat să prezinte într-o manieră completă, multiplele atuuri ale Republicii Moldova, o țară din vecinătatea Uniunii europene, a cărei economie trimite semnale pozitive încă din 2016, cu o creștere anuală a PIB-ului de peste 4%, o țară care propune resurse umane calificate, multilingve, muncitoare, costuri salariale competitive și o fiscalitate atractivă.

În cele din urmă, D-lui a pus accentul pe prezența semnificativă a investițiilor franceze și a dispozitivului de însoțire a acestora, organizat pe lângă Cameră, Ambasada Franței și serviciile sale.

De asemenea, prezent la această întâlnire, Bruno VANNEL, Export Key Account Manager al întreprinderii alsaciene Bongard, a evocat succesele pe care le întâlnește întreprinderea, prin comercializarea echipamentului profesional pentru brutăriile și patiseriile de pe piața moldovenească.

Pe lângă această conferință, datorită lui Gérard STAEDEL, Emmanuel SKOULIOS, a avut posibilitatea să întâlnească numeroși șefi de întreprinderi alsaciene din sectorul agroalimentar sau al agriculturii. Înainte de sfârșitul celui de-al doilea semestru, ar trebui să fie organizată o deplasare în Republica Moldova, a acestor șefi de întreprinderi, pentru a descoperi la fața locului, oportunitățile pieței locale și pentru a stabili primele contacte.

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !