Bilantul evenimentului  •  CAMERA

Antonio CASTILLO - invitatul CCI FRANCE MOLDAVIE

Antonio CASTILLO, Șeful reprezentanței Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova, a fost invitatul ultimului mic-dejun tematic organizat de CCI FRANCE MOLDAVIE.

Antonio CASTILLO, Șeful reprezentanței Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova, a fost invitatul ultimului mic-dejun tematic organizat de CCI FRANCE MOLDAVIE.

În prezența membrilor Camerei și a partenerilor săi, cât și a Dlui Serge CASSERI, Primul Consilier al Ambasadei Franței, Antonio CASTILLO a prezentat acțiunea Băncii Europene de Investiții care intervine în Republica Moldova din 2007.

Acesta a precizat că, din perioada dată, Republicii Moldov i-au fost alocate 712 milioane de euro sub formă de credit, menționând totodată că doar o treime din aceste mijloace financiare au fost întrebuințate cu eficacitate. Aceste rate de consum sunt în mare parte insuficiente pentru Republica Moldova, a precizat acesta cu regret.

Totodată, acestea au fost afectate de instabilitatea politică instalată în țară în ultimii ani.

Până în prezent BEI și-a concentrat mijloacele în domeniul transporturilor – rutier și feroviar – ajutor către Întreprinderile Mici și Mijlocii – 280 milioane de euro alocați -, spre sectorul urban și în domeniul energetic care ia din ce în ce mai multă amploare.

În ceea ce privește sprijinul către ÎMM, Antonio CASTILLO a subliniat că BEI se sprijină pe o serie de instituții bancare locale pentru a-și aloca împrumuturile. Astfel evaluarea riscurilor este efectuată de băncile locale.

În urma rezultatelor pozitive înregistrate, în particular în sectorul întreprinderilor vitivinicole din Republica Moldova care au beneficiat de investiții în ultimii ani, Antonio CASTILLO a indicat că BEI își dorește extinderea rețelei de instituții bancare locale care beneficiază de posibilitatea de distribuire a creditelor, pentru a ameliora numărul de consum al creditelor disponibile, care astăzi este insuficient. Sectorul bancar din Republica Moldova trebuie să depună efort în vederea implementării reformelor ce țin de asigurarea garanțiilor. Astăzi, Mobiasbanca - Groupe Société Générale asigură cea mai bună rată de consum a resurselor alocate de BEI.

Directorii de întreprinderi prezenți au discutat cu Antonio CASTILLO la finele prezentării sale adresând întrebări concrete despre posibilitățile oferite de BEI pentru finanțarea proiectelor, despre dificultățile pe care le pot întâmpina atunci când solicită un credit instituțiilor bancare.

De asemenea, au fost întrebări ce țin de susținerea care ar putea fi acordată de BEI sectorului de micro-finanțare.

Prin organizarea micilor-dejunuri, CCI FRANCE MOLDAVIE se angajează să răspundă necesităților întreprinderilor mici și mijlocii care sunt participanți importanți în dezvoltarea economică a țării, oferindu-le acces privilegiat în cadrul organismelor de administrare locală sau internațională.

Camera aduce mulțumiri Dlui Antonio CASTILLO pentru acceptarea invitației noastre.

MAI MULTE ACTUALITĂȚI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !